Florjanova Maša   •  12. 5. 2018


Praznovanje ob godu Svetega Florjana, ki smo ga gasilci vzeli za svojega zavetnika že ob ustanovitvi prvih društev na slovenskem pred skoraj 150 leti je po 2. svetovni vojni,  zaradi vihrave zgodovine  zamrlo, a se je ponovno obudilo po letu 1991. S  praznovanjem  smo Grahovem ponovno začeli pred desetimi leti s prvo mašo tu v Grahovem  skupaj s PGD Žerovnico in PGD Gorenjim  Jezerom. Veseli me, da so se nam letos pridružili tudi gasilci iz Martinjaka, ki tudi spadajo v naš sektor 4 društev.

Gasilci sodelujemo na različnih področjih – vajah, izobraževanjih, intervencijah. Prav je, da sodelujemo tudi na prijetnejših dogodkih. Obujanje običaja – Florjanove maše  je dogodek, ki združi vse gasilce od najmlajših do najstarejših celotnega sektorja in tudi ostale krajana, ki nas podpirajo.

Po končani maši smo   pred cerkvijo najprej nazdravili svetemu Florjanu in vnaprejšnjemu dobremu sodelovanju, se malo posladkali in seveda naredili  skupinsko fotografijo. Potem se je druženje nadaljevalo v našem domu do jutranjih ur. Drugo leto pa najverjetneje v Žerovnici.

 

Zahvaljujem se gospodu župniku Metodu Lampetu za maševanje na 1. maši pred  desetimi leti in za maševanje še kar nekajkrat   vmes in da se je tudi letos z veseljem odzval našemu vabilu. Zahvaljujem se ministrantom, bralkam. Predvsem pa se zahvaljujem  vam spoštovani gasilci našega društva in gasilcem preostalih treh društev za dobro in prijetno sodelovanje na vseh področjih. Zahvaljujem se vsem krajanom iz vseh vasi celotnega sektorja za podporo pa našim zvestim pevcem in njihovi vodji, da nas vedno spremljajo. Zahvaljujem se našim članicam, ki so nam pripravile sladka presenečenja, ki so nas čakale pred cerkvijo in tudi  Eriku ter njegovi ekipi, ki  pa nas je čakala   v domu.

Pa naj  končam s starim zgodovinskim geslom gasilskih društev "Bogu na čast, bližnjemu na pomoč!".

 

 

                                                                                     Predsednica PGD Grahovo
                                                                                               Mojca Intihar