Mladina

Tekmovanje gasilske mladine v orientaciji  • 18. in 19. 6. 2022

Dolenje Jezero je 28. maja letos gostilo tekmovanje v orientaciji. Na poti do tja smo izvedeli, da tekmovanje odpade. Tisti dan je namreč močno deževalo, zato je bilo tekmovanje prestavljeno na kasnejši termin.
 Udeležba z 11-imi ekipami nam je predstavljala zanimiv logistični zalogaj, saj so vsako ekipo sestavljali po trije člani in mentor. Skupaj je torej sodelovalo kar 44 članov iz našega društva, skoraj za en avtobus. Avtobusa si žal nismo mogli privoščit, čeprav bi nam tisti dan še kako prav prišel.
Prestavljeno tekmovanje je tako potekalo v mesecu juniju v organizaciji PGD Otave. Zaradi takratnih bližajočih se počitnic in posledično odsotnosti nekaterih članov, smo tam tekmovali le z osmimi ekipami. Pionirji so dosegli 3., 4., 7., 18. mesto od 28-ih ekip, pionirke so dosegle 3. mesto od 6-ih ekip. Mladinci in mladinke so se v orientaciji malce izgubili in dosegli slabši rezultat. Prvič so, po dvoletnem tekmovalnem premoru, tekli brez spremstva mentorjev. Moštveno smo preživeli krasen dan in ga zaključi s pico in sladoledom. Tri ekipe: pionirji, pionirke in pripravniki so se uvrstile na regijsko tekmovanje, ki je potekalo že naslednji dan, prav tako v Otavah, le proga je bila spremenjena. Ta dan smo zadovoljni, a utrujeni pristali v zlati sredini: pionirji 7. od 12-ih ekip, pionirke 5. od 12-ih ekip in pripravniki 4. od 8-ih ekip.
Lahko se pohvalimo, da je PGD Grahovo na ravni GZ Cerknica rekorder po številu tekmovalnih ekip pionirjev in mladine.


Pionirsko tekmovanje za pokal Rudolfa Maistra  • 4.6.2022

Po dvoletnem premoru je na Uncu potekalo pionirsko tekmovanje za pokal Rudolfa Maistra. 21 pionirjev iz PGD Grahovo je v spremstvu mentorjev tekmovalo v dveh ekipah. Desetarja Ian in Denis sta odlično vodila svoji ekipi, ki sta tekmovali v treh disciplinah: vaji z vedrovko, v štafeti s prenosom vode in v razvrščanju.
Ekipi sta dosegli odličen rezultat. Ianova, bolj izkušena ekipa, je dosegla 1. mesto med vsemi tekmovalnimi ekipami. Tudi Denisova, precej mlajša ekipa, je dosegla zelo dober rezultat. Za prihodnost naše gasilske mladine se torej ni bati. Kot vedno smo se imeli luštno. Letos še posebej, saj smo se vsi skupaj veselili največjega pokala.


Kviz gasilske mladine  • 7. 3. 2020

Občinski kviz gasilske mladine 2020 je potekal v soboto, 7. marca v prostorih OŠ Heroja Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu . Iz našega društva sta se tekmovanja udeležili le 2 ekipi – pionirji in pripravniki, saj je bila večina otrok ravno to soboto odsotnih. Maša, Žak in Ian, ki so bili prvič na takem tekmovanju, so se pred tem ogromno naučili o gasilski zgodovini, prvi pomoči, požarni preventivi, gasilskih spretnostih in gasilskih pojmih. Potrebno pa bo še malo. Pripravniki pa so zasedli odlično tretje mesto. V prihodnosti pa bodo dopolnili svoje znanje in na naslednjih tekmovanjih dosegali še boljše rezultate.


Ekskurzija mladine  • 31. 10. 2019

Pionirje, mladince, pripravnike in komisijo za mladino, ki so se v letu 2019 pridno udeleževali gasilskih vaj in tekmovanj, smo nagradili s kondicijsko strokovno ekskurzijo. Tri ure so nabirali kondicijo v Atlantisu v Ljubljani. V McDonaldsu so se najedli in nazaj grede naredili krog čez Postojno. Najprej so obiskali center 112, kjer so v treh skupinah videli, kje in komu pozvoni, kadar odtipkamo 112, ter izvedeli še marsikaj. Najmlajše je najbolj navdušil Gasilsko-reševalni center s številnimi vozili, do katerega so sprehodili na drugo stran Postojne. Zaradi praznikov se četrtina mladine žal ni mogla udeležiti ekskurzije, zato bomo poskrbeli, da Božiček ne bo na nikogar pozabil.


Praznik pionirjev na Uncu  • 1. 6. 2019

Praznika pionirjev na prvo soboto v juniju na Uncu, kjer je letos potekalo že 18. tekmovanje pionirjev za pokal Rudolfa Maistra, se je udeležilo 19 ekip; od tega kar tri naše - polna ekipa pionirk in dve zmanjšani ekipi pionirjev. Pionirke z desetarko Nežo so zasedle 3. mesto, zmanjšana ekipa pionirjev z desetarko Živo tudi 3. mesto in zmanjšana ekipa pionirjev z desetarjem Jakobom najboljše - 1. mesto. Tako so se vsi otroci, vključno s tremi rezervami in mentorji, srečni z medaljami okrog vratu vrnili domov.


Občinsko tekmovanje v gasilski orientaciji  • 18. 5. 2019

V soboto, 18. 5. 2019, se je naša mladina udeležila občinske orientacije, ki je potekala v organizaciji GZ Loška dolina in PGD Stari trg. Nastopili smo s sedmimi ekipami: tri ekipe pionirjev, tri ekipe pionirk in ena ekipa mladincev. Pripravniki so tudi sodelovali, vendar kot mentorji pionirjem. Tekmovanje se je zelo zavleklo.
Da smo malo ublažili mučno čakanje na rezultate, smo se sprehodili do Podcerkve in si ogledali rojstno hišo Matevža Haceta, nazaj grede smo si pogledali še, kje je pokopan. Na vprašanje, zakaj smo prišli sem in moramo vedeti, kdo je Matevž Hace, so pionirji glasno odgovorili: »Ker smo gasilci.« Matevž Hace je bil prvi predsednika Gasilske zveze Slovenije. Predsedoval ji je 14 let, po njem pa se imenujeta memorialno državno tekmovanje in najvišje priznanje v gasilski organizaciji. Letošnje leto mineva 40 let od njegove smrti.
Končno je prišla razglasitev in z njo tudi dež. Rezultati so bili tesni. Naše najboljše: Neža, Nika in Brina so osvojile 3. mesto. Ostale ekipe so se uvrstile v prvo polovico, tako da smo bili uspešni. Bistvenega pomena pa je številčnost naše mladine, ki se je udeležila tekmovanja.


Mladina se pripravlja za bližajoča se tekmovanja  • Maj 2019

Letos se nam je pridružilo pet novih pionirjev: Zala, Ian, Anže, Urban in Jaka. Tako imamo 25 aktivnih pionirjev, ki redno hodijo na vaje. Mladincev imamo letos nekoliko manj, pripravniki pa pomagajo pri delu s številnimi pionirji. Pripravljamo se na orientacijo, ki bo 18. 5. v Vrhniki pri Ložu in na tekmovanje za pokal Rudolfa Maistra, ki bo 1. 6. na Uncu.


Kviz gasilske mladine  • 9. 3. 2019

V soboto, 9. marca, je v prostorih osnovne šole in telovadnice Grahovo potekal kviz za gasilsko mladino. Po vasi je bilo kar živahno, igrišče polno otrok. Tehnična organizacija tekmovanja je letos padla ...
                                                                        več ...


Mladina v mesecu požarne varnosti  • 20. 10. 2018

Ob mesecu požarne varnosti so 20.10.2018 potekale dejavnosti za mladino. Najprej so si pogledali kratek film o tem, kako hitro se razvije požar in zagori cela soba, četudi pade le sveča. Sledilo je kratko predavanje o številki 112 – temi letošnjega meseca požarne varnosti. Teoretično smo si pogledali vso opremo od vozil do osebne opreme gasilca, ki je prišel v dvorano. Sledilo je praktično spoznavanje opreme po orodišču. Želeli smo preizkusiti še motorno črpalko in gasiti z vodo iz potoka, vendar je le-ta zatajila. Ob tem smo vseeno spoznavali vrste in dimenzije cevi. Praktično smo si pogledali, kaj se zgodi, če gasimo olje z vodo. Za zaključek smo spoznali, kako deluje gasilnik na prah in ga na koncu preizkusili. Gasilnik je bil zelo hitro prazen. Kličemo 112!


Čistilna akcija mladine  • 15. 9. 2018

V soboto 15.9. 2018 se je mladina PGD Grahovo priključila čistilni akciji Očistimo Slovenijo 2018. Punce so se sprehodile po vasi in njeni okolici. Fantje pa so se odpravili po cesti proti vrhu Slivnice. Smeti res da ni bilo veliko, je pa akcija imela predvsem vzgojni učinek na našo mladino. Čistilne akcije so ta dan potekale marsikje po Sloveniji. Projekt je podprla tudi naša občina in s pomočjo koordinatorja g. Primoža Knapa so nam prinesli tudi malico in na koncu odpeljali smeti.
                                                                                   
                                                                                  Predsednica: Mojca Intihar


Letovanje mladine PGD Grahovo  • 27. 7. do 30. 7. 2018

V petek, 27. julija ob 8. uri zjutraj, se nas je 29 mentorjev, mladincev in pionirjev odpravilo na štiridnevno letovanje na Roglo. Odpeljali smo se z našim vozilom GVM-1 in še dvema sposojenima gasilskima ...
                                                                        več ...


Obiskali so nas učenci OŠ Grahovo  • 2. 6. 2018

Učenci OŠ »11.maj« Grahovo so imeli 2.6. delovno soboto. 19 učencev nižje stopnje kateri so tudi člani PGD Grahovo, je na ta dan manjkalo v šoli, saj so se udeležili 17. Tekmovanja pionirjev za pokal Rudolfa Maistra na Uncu. V sklopu različnih dejavnosti šole so učenci višje stopnje obiskali naš gasilski dom. Pomočnik poveljnika za naprave za zaščito dihal v PGD Grahovo Rajko Intihar je učencem predstavil uporabo izolirnega dihalnega aparata, katerega so nekateri tudi preizkusili. Poveljnik PGD Grahovo Nejc Gornik pa jim je razkazal naše največje vozilo GVC 16/25 ter prikazal uporabo gasilnika na prah.


17. tekmovanje pionirjev za pokal R. Maistra na Uncu  • 2. 6. 2018

Letos se nam je pridružilo pet novih mladih gasilcev - Lana, Primož, Gabriel, Marcel in Mark. Imamo 20 aktivnih pionirjev - 10 deklet in 10 fantov. Na vajah pionirjev pomagata člana komisije za mladino ...
                                                                        več ...


Občinsko in regijsko tekmovanje v orientaciji  • 19. 5. 2018

V soboto, 19.5.2018 je v organizaciji PGD Otave potekala občinska orientacija za naša gasilsko mladino. Nastopili smo s 6 ekipami. Tri ekipe pionirjev, dve ekipi mladincev in ena ekipa pripravnikov.
Pionirji so zasedli 9., 3. in 2. mesto. Mladinci so zasedli 3. in 7. mesto, pripravniki pa so zasedli zadnje, 5.mesto. Preživeli smo prijeten sončen dan v Gorenjih Otavah, kjer so prav lepo poskrbeli za vse in druženje ekip na svežem zraku je bilo prav prijetno.
Drugo uvrščena ekipa; Jakob, Aleks in Izak z mentorjem Borutom pa se je udeležila regijske orientacije, ki je potekala 16.6. 2018 v Brezovici pri Borovnici, kjer pa jih je zapustila sreča. Pa drugo leto.


Kviz gasilske mladine  • 24. 2. 2018

V soboto 24. februarja 2018 je v prostorih OŠ Heroja Janeza Hribarja v Starem trgu pri Ložu potekal Občinski kviz gasilske mladine GZ Cerknica skupaj z Gasilsko Zvezo Loška dolina. PGD Grahovo je zastopalo 5 ekip ...
                                                                        več ...


Letovanje mladine PGD Grahovo  • 14. 8. do 17. 8. 2017

V ponedeljek, 14. avgusta ob 8. uri zjutraj se je 31 pionirjev, mladincev in mentorjev odpravilo na štiridnevno letovanje na slovensko obalo. ...
                                                                          več ...


16. tekmovanje pionirjev za pokal Rudolfa Maistra na Uncu • 3. 6. 2017

Letos se nam je pridružilo 9 novih mladih gasilcev– Kristina, Valentina, Brina, Maša, Izak, Jure, Rok, Denis in Aleks. Skupaj imamo 20 pionirjev (12 pionirk in 8 pionirjev).To so otroci med šestim in enajstim letom starosti ...
                                                                          več ...


Občinsko tekmovanje v orientaciji v Babnem polju   •  27. 5. 2017

V soboto, 27.5.2017 zjutraj smo se odpravili v Babno polje na Občinsko tekmovanje v gasilski orientaciji. Udeležilo se ga je 61 ekip iz Gasilske zveze Cerknica in Loška dolina. Izmed 61 ekip je bilo kar 7 naših...
                                                                          več ...


Kviz gasilske mladine   •  4. 3. 2017

V soboto, 4. marca 2017 je v OŠ Tone Šraj-Aljoša v Novi vasi potekal Občinski kviz gasilske mladine. Zaradi počitnic, se je letos udeležilo nekoliko manj ekip. PGD Grahovo sta zastopali 2 ekipi pionirjev.
                                                                          več ...


Tečaj višji gasilec v našem domu   •  Pomlad 2017

4. marca 2017 popoldan se je začel tečaj za višjega gasilca v prostorih našega gasilskega doma. Vsako soboto popoldne in nedeljo dopoldne ga pridno obiskuje 30 tečajnikov, od tega nas je kar 8 članov PGD Grahovo ...
                                                                          več ...


Dnevnik letovanja mladine na Rogli  •  23. 7. do 27. 7 2016

Ob 9. uri po kratkem postroju in nekaj navodilih smo odšli izpred gasilskega doma. Letovanja se je udeležilo 25 pionirjev in mladincev ter 4 mentorji. Odpeljali smo se s štirimi kombiji ...

                                                                           več ...


9 pionirk na tekmovanju za pokal Rudolfa Maistra  •  4. 6. 2016

Letos v Grahovem prevladujejo pionirke. Prvič imamo tolikšno število mladih gasilk, da smo iz njih sestavili celo enoto. Za boljšo bodočnost članic v Grahovem se nam torej ni bati...

                                                                           več ...


Občinsko tekmovanje v gasilski orientaciji v Grahovem   •  21. 5. 2016

Na sončno soboto, 21.5.2016 je bilo v Grahovem zelo živahno. Potekalo je Občinsko tekmovanje v gasilski orientaciji. Udeležilo se ga je 61 ekip iz Gasilske zveze Cerknica in Loška dolina ...
                                                                         več ...


Regijski kviz mladine - Borovnica  •  19. 3. 2016

Pionirke Maša Pelan, Manca Žnidaršič in Naja Leskovec z njihovo mentorico Mojco Intihar so v soboto, 19.3. 2016 odšle na daljšo pot z novim vozilom ...
                                                                         več ...


Na kviz gasilske mladine prvič z novim vozilom  •  5. 3. 2016

V soboto, 5. marca 2016 smo se udeležili Občinskega kviza gasilske mladine, ki je potekal v OŠ Cerknica. Prvič smo se peljali tudi z novim vozilom GVM-1. Z novim vozilom smo šli eni tja, drugi nazaj ...
                                                                          več ...


Občinsko tekmovanje - Rakek   •  26. 9. 2015

V soboto, 26.9.2015 je na nogometnem igrišču na Rakeku potekalo občinsko tekmovanje Gasilske zveze Cerknica in Gasilske zveze Loška dolina...

                                                                           več ...


Pohod od Ribiškega kota do Karlovice – Dolenje vasi   •  13. 9. 2015

V nedeljo, 13. septembra smo se prvič udeležili drugega pohoda od Šteberka do Karlovice. Izbrali smo krajši – 8 kilometrski pohod. Ker ima naša mladina ogromno energije, smo vmes še malo zavili iz poti ...
                                                                          več ...


Tekmovanje mladincev za pokal Martin Krpan   •  20. 6. 2015

V soboto, 20. 6. 2015 je v organizaciji PGD Nova vas potekalo 5. tekmovanje mladincev za pokal Martina Krpana

                                                                           več ...


Tekmovanje - pokal Rudolfa Maistra   •  6. 6. 2015

Na delovno soboto, 6. junija naši pionirji ponovno kot lani niso šli v šolo. Letos so se že trinajstič udeležili 14. Tekmovalnega srečanja pionirk in pionirjev za prehodni pokal Rudolfa Maistra

                                                                           več ...


Pionirji in mladinci v Križni jami   •  28. 3. 2015

V soboto, 28.3.2015 so si naši pionirji in mladinci skupaj z nekaterimi starši v sklopu dnevov odprtih vrat ogledali lepote Križne jame.

                                                                           več ...


Kviz gasilske mladine   •  7. 3. 2015

V soboto, 7. marca 2015 smo se udeležili Občinskega kviza gasilske mladine, ki je potekal v OŠ Jožeta Krajca na Rakeku. PGD Grahovo je zastopalo 5 ekip ...

                                                                           več ...


Božiček in prižig lučk   •  december, 2014

Kot se za uspešno leto mladine PGD Grahovo spodobi, nas bo v soboto, 20.12.2014 ob 15.uri obiskal BOŽIČEK! Vabljeni vsi najmlajši pionirji in pionirke. Za mladince pa se ob 17.uri prične postavitev novoletne jelke in prižig lučk. Vabljeni mladinci, mladinke, pripravniki, pripravnice in seveda starši! Z vajami ponovno začnemo spomladi, ko se bomo začeli pripravljati na novo tekmovalno leto. Hkrati bo potekal tudi vpis novih pionirjev in pionirk – vsakdo je dobrodošel! Do takrat pa vesel Božič in srečno novo leto! Z gasilskim pozdravom »na pomoč«!
Mentorja mladine: Mojca Intihar in Nejc Gornik


Pohod z baklami na noč čarovnic   •  31. 10. 2014

V petek, 31.10.2014, na noč čarovnic, se je 29 pionirjev, mladincev, njihovih mlajših sestric ter nekaj staršev udeležilo pohoda z baklami. Pogrešali smo le naše pionirke in mladinke. V imenu Društva ljubiteljev Križne jame in Kmetije z nastanitvijo Tekavča ograda nas je na pohod povabil g. Miro Kunstek, ki je pohod tudi vodil. Ob 17. 30 smo se dobili pred gasilskim domom in se odpeljali na kmetijo v Tekavčo ogrado. Tam nas je počakal g. Miro in drugi udeleženci pohoda. Popili smo čaj, si razdelili bakle, jih prižgali ter odkorakali. Na poti smo se ustavili pri ruševinah gradu Šteberk, pri bunkerji... Ob postankih smo poslušali zgodbe o graščaku, o medvedih, pogledali notranjost bunkerja. Slišali smo celo tuljenje volka - noči čarovnic primerno. Pohod je trajal dobre 2 uri, tako da so nam bakle čisto pogorele. Po temnem povratku smo se na kmetiji dobro okrepčali, si ogledali film in prisluhnili predavanju o »rapšicanju rib» na Cerkniškem jezeru. Vrnili smo se okrog pol desetih. Bil je lep jesenski večer, ki ga je naša mladina prijetno preživela ob medsebojnem druženju v naravi (brez računalnikov).


Občinski kviz gasilske mladine   •  25. 10. 2014

V soboto, 25.10.2014 smo se udeležili Občinskega kviza gasilske mladine, ki je potekal v OŠ Nova vas. PGD Grahovo so zastopale 4 ekipe in sicer:
 - Maša N., Tim R., Tina (pionirji)
 - Samo, Brin, Žiga (mladinci)
 - Jan, Gašper, Miha Š. (mladinci)
 - Marija, Matej, Borut (pripravniki)
 V različnih težavnostnih stopnjah oz. kategorijah so se pomerili v znanju gasilske tematike (drži/ne drži), prve pomoči, požarne preventive, gasilskega znanja (od 5 do 0), štafetnega vezanja vozlov in poznavanja gasilskega orodja. Zasedli smo zlato sredino. Povdariti velja, da smo imeli prvič na tekmovanju tudi ekipo pripravnikov! Osvojili smo ogromno teoretičnega znanja, ki je dandanes zelo pomembno. Letošnja tekmovanja smo zaključili s pico, saj je bil krof v Novi vasi premajhen.


Izobraževanje pionirjev in mladincev   •  11. 10. 2014

V sklopu aktivnosti ob mesecu požarne varnosti je v soboto, 11.oktobra 2014 v gasilnem domu PGD Grahovo potekalo izobraževanje pionirjev in mladincev...

                                                                           več ...


Tekmovanje mladincev za pokal Martin Krpan   •  27. 9. 2014

V soboto, 27.9.2014 je v organizaciji PGD Velike Bloke potekalo IV. Tekmovanje mladincev za pokal Martin Krpan. Mladinci so se na tekmovanju pomerili v disciplini »mokra vaja s hidrantom«...

                                                                           več ...


Državno tekmovanje pionirjev in mladincev v orientaciji   •  13. 9. 2014

V soboto, 13.septembra 2014 so se pionirji PGD Grahovo udeležili 17. Državnega tekmovanja pionirjev in mladincev v gasilski orientaciji, ki je potekalo v Svetem Juriju ob Ščavnici...

                                                                           več ...


Pionirji in mladinci na Rogli   •  19. 7. do 25. 7. 2014

Od 19.7. do 25.7. je naših 22 pionirjev in mladincev letovalo na Rogli.


                                                                             pdf


Regijsko tekmovanje v gasilski orientaciji   •  14. 6. 2014

Pionirji PGD Grahovo so se 14. junija 2014 udeležili Regijskega tekmovanja v gasilski orientaciji v Brezovici pri Borovnici. Naše pionirke se tekmovanja žal niso mogle udeležiti. Tim, Jan in Matic so v spremstvu mentorja Nejca Gornika v kategoriji pionirjev zasedli 2. mesto izmed 6 ekip Notranjske regije. Tako se bodo 13. septembra udeležili Državnega tekmovanja v gasilski orientaciji, ki bo tudi letos v Svetem Juriju ob Ščavnici.

                                                                                Mentorja pionirjev in mladincev
                                                                                Mojca Intihar in Nejc Gornik


Tekmovanje - pokal Rudolfa Maistra   •  7. 6. 2014

Na delovno soboto, 7. junija pa naši pionirji niso šli v šolo. Že dvanajstič so se udeležili 13. Tekmovalnega srečanja pionirk in pionirjev za prehodni pokal Rudolfa Maistra na Uncu.

                                                                           več ...


Tekmovanje v gasilski orientaciji   •  24. 5. 2014

Pionirji in mladinci PGD Grahovo smo se 24. maja 2014 udeležili Občinskega tekmovanja v gasilski orientaciji. Tekmovanje je potekalo v organizaciji PGD Dolenja vas.

                                                                           več ...


Božična zabava   •  21. 12. 2013

V predbožičnem času je tudi otroke iz Grahovega obiskal Božiček. Najprej smo ga videli, kako je krožil po vasi in pozdravljal vse krajane ter nam zaželel prijetno leto 2014.
V gasilskem domu so ga čakali otroci in se več kot uro z njim pogovarjali. Potem so skupaj prižgali lučke na prekrasni mega jelki, ki so jo postavili domači gasilci. Po njegovem odhodu je vse skupaj z glasbo in besedo zabaval Mali BU. Preživeli smo prijetno sobotno popoldne. Otroci so dobili skromna darila, starši pa so malo pokramljali ob kuhančku.


Tekmovanje - Maistrov pokal  •  1. 6. 2013

Na Uncu je potekalo tekmovanje gasilcev pionirjev in pionirk za 12. pokal Rudolfa Maistra, ki so se ga udeležili tudi naši pionirji z mentorico Mojco Intihar.
Zasedli so odlično drugo mesto. Čestitamo.


Tekmovanje - mladinska desetina  •  18. 5. 2013

Mladinska desetina PGD Grahovo se je dne 18.5.2013 udeležila Občinskega tekmovanja v gasilski orientaciji. Tekmovanje je potekalo v Cerknici. Prijavljenih je bilo kar 51 različnih ekip iz Gasilskih zvez Cerknica in Loška Dolina ...
                                                                                                               več ...