Letovanje mladine PGD Grahovo   •  14. 8. do 17. 8. 2017


V ponedeljek, 14. avgusta ob 8. uri zjutraj se je 31 pionirjev, mladincev in mentorjev odpravilo na štiridnevno letovanje na slovensko obalo.


Odpeljali smo se z našim vozilom GVM-1, vozilom iz PGD Nova vas GVM-1, vozilom GZ Cerknica PV-1 ter osebnim vozilom enega od mentorjev. Vsa  štiri vozila smo imeli na voljo  vse  dni.  Tako smo si lahko prvi dan privoščili postanek v Strunjanu. Tam smo predvsem mentorji opazovali koliko kdo zna  plavati. Tamkajšnji splavi so bili zelo fajn za skoke. Malo pred 12. uro smo se odpravili naprej do Portoroža, natančneje v Dijaški dom Portorož, kjer smo se vselili v sobe. Večina pionirjev s tremi mentorji v 1. nadstropje, mladinci skupaj s svojimi tremi mentorji pa v 2. nadstropje. Po kosilu in kratkem počitku smo se dobili v predavalnici, kjer smo skupinsko reševali mladinska vprašanja za občinsko tekmovanje, ki bo jeseni. Okrog 15.30 smo se odpravili na plažo med Portorožem in Bernardinom. Malico smo vzeli seboj. Po strmem klancu smo se malo pred 19. uro vrnili nazaj na večerjo. Po  večerji smo sedeli pred domom, kjer smo se  predstavili oziroma sem o vsakem povedala kakšno v duhu oddaje Na žaru, saj sem edina, ki čisto vse poznam, starejše bolj, mlajše malo manj. Potem smo odšli v Portorož na sladoled, kjer smo se v znani slaščičarni kar dobro na čakali. Okrog 22. ure smo se vrnili in priprava na spanje je kar trajala, sploh v drugem nadstropju pri mladincih, saj so še malo posedeli zunaj.

Naslednje jutro po zajtrku smo že romali po klancu navzdol na plavanje nato kosilo, drugi del vprašanj v predavalnici in ponovno plaža, malica, večerja. Vmes pa plavanje, skoki, raziskovanje morja. Po večerji smo skoraj leteli v Piran na ogled akvarija, kjer so nas čakali, saj je bil akvarij odprt le do 20.ure. Po ogledu smo se še sprehodili po Piranu, pojedli sladoled, skočili na avtobus in si s tem malo skrajšali pot nazaj, saj je bil dan kar naporen sploh po toliko skokih v vodo.

Kot je običajno na počitnicah, smo imeli v sredo podoben urnik. Spremenili smo le temo predavanja. Tema predavanja so bila gasilska vozila, oprema gasilcev ter razvrščanje. Zvečer so večji fantje odigrali nogometno tekmo na bližnjem igrišču, ostali pa smo navijali. Ker pa energije še ni zmanjkalo, se nas je  večina po strmem klancu odpravila v center Portoroža na sladoled. Počitnice smo imeli torej  v hribih in na morju, saj smo vsak dan trikrat »plezali« do dijaškega doma po zelo strmem hribu.

Četrti - zadnji dan smo pozajtrkovali, pospravili sobe in se odpravili proti Kopru, kjer smo obiskali Poklicno gasilsko brigado Koper, ki nam je temeljito predstavila svojo zgodovino, opremo in delo.

Po ogledu smo šli na kosilo v bližnji McDonalds potem pa je sledilo kopanje na mestni plaži Koper, ki je bila zanimiva predvsem za mlajše, saj je na njej peskovnik in ladja  na suhem s tobogani. Ob 17.30 smo se odpravili proti domu in srečno prispeli domov.


Bivanje v domu je bilo prijetno s prijaznim zelo uslužnim osebjem. Vsi skupaj smo bili malo razvajeni, morda zaradi letovanja na Rogli, kjer je bila hrana  drugačna – samopostrežna,.. Letovanje je bilo  dobra priprava na bližajoča se jesenska tekmovanja, še posebej kondicijska. Kako so se otroci imeli pa naj vam sami povedo.


Želja mladine je, da bi letovanje postalo tradicija tudi v naslednjem mandatu, letih. Se pa vsako leto bolj zatika s financiranjem, saj se naši zvezi  predvsem s strani regije manjšajo  sredstva za sofinanciranje. Letovanje na obali pa je tudi  dražje, čeprav je bližje.  Tako je letos letovanje trajalo le tri nočitve oz. štiri dni. Društvo bi si to težko privoščilo brez sofinanciranja GZS preko regije in  sofinanciranja staršev. Letovanje se financira;  dobri dve petini GZS preko regije, slabi dve petini društvo in eno petino starši. Letovanje  pa ni smiselno, če bi se večji del  stroška  letovanja obesilo na  starše, saj  v tem primeru najbrž ne bi  šli vsi. Do sedaj se je skoraj vsa mladina udeležila letovanja. Interes društva oz. sedanjega vodstva  je bil, da bi bilo vsem bodočim mladim gasilcem omogočeno skupno letovanje  in spoznavanje med seboj. Gasilci so solidarni in  enaki brez raznih socialnih in drugih razlik.  


Zahvaljujemo se PGD Nova vas, ki  nam je že tretjič za več dni posodila svoj kombi in nam s tem prihranila velik  strošek. Zahvaljujemo se tudi Gasilski zvezi Cerknica, ki nam je prav tako posodila svoj kombi ter  za njihovo podporo.


Kako bo  naprej pa  je  odvisno v pretežni meri od novega vodstva. Skratka letovanje je en velik rizik;  tako finančni in tu je še  odgovornost nas mentorjev in  vodstva. Pa še dobro, da ne mislimo na to, saj se je tudi  tretje letovanje sedanje generacije naše mladine srečno zaključilo s prijetnimi    vtisi.Organizator letovanja

                                                                                                           Mojca Intihar