Strokovna ekskurzija sektorja v Gornjo Radgono   •  22. 9. 2018


 

Srce vsakega gasilskega društva so njegovi operativni člani. In ena od obljub na občnem zboru operativnim članom in pripravnikom, je bila uresničena v soboto, 22.9.2018. V sklopu izobraževanja sem organizirala pravo gasilsko strokovno ekskurzijo. Povabili smo tudi ostala tri društva sektorja, vendar je bila njihova udeležba žal skromna.
 

Zjutraj ob 7. uri smo se zbrali pred domom, kjer nas je pobral avtobus in odpeljali smo se proti SV države. Na poti smo se ustavili na Trojanah, si privoščili jutranjo kavo, krofe in pojedli sendvič.

Pot nas je vodila do Gornje Radgone, kjer nas je pred podjetjem Rosenbauer že pričakoval direktor podjetja g. Marjan Cvikel, ki nam najprej povedal nekaj o zgodovini podjetja, na splošno  o podjetju in njegovih poslovnih enotah, saj prodajajo tudi osebno zaščitno opremo znamke Rosenbauer. Letos smo namreč tudi mi nabavljali opremo pri njih. Malo nam je povedal tudi o njihovem prodajnem programu, predvsem o čeladi in zakaj se jo tako dolgo čaka. To sem kasneje tudi preizkusila in moram reči, da je res dobra. Potem smo se sprehodili skozi proizvodnjo in videli kako izdelujejo,varijo različne plastične rezervoarje ter spoznali prednosti le- teh. Pokazal nam je nekaj faz nadgradenj in različnih vozil.  Na koncu nam je še pokazal kam  bodo širili svojo proizvodnjo in kje bo stala nova trgovina, opremljena točno  po navodilih matičnega podjetja. Povabil nas je, da se zaposlimo pri njih, saj jim manjka delovne sile. Fotografiranje  seveda ni bilo dovoljeno. Videli smo več faz nadgradenj. Končane nadgradnje, torej gasilska vozila, pa smo videli potem še na 7. Mednarodnem sejmu obrambe,  varnosti,  zaščite in reševanja – SOBRA 2018  na katerega smo se zaradi dežja prepeljali z avtobusom, čeprav je nedaleč stran.

Za sejem smo si vzeli skoraj tri ure in videli marsikaj od opreme za vojsko, policijo, civilno zaščito in seveda gasilce. Kar na nekaj mestih smo lahko preizkušali orožje pa tudi pogledali koliko alkohola imamo v izdihu. Na sejmu smo srečevali  polno otrok v uniformah, saj je v bližini potekalo državno tekmovanje za Memorial Matevža Haceta.

Malo po tretji uri popoldne  smo se odpeljali še bolj proti SV na Goričko do moderne vinske kleti Marof iz leta 2009, kjer smo degustirali njihovo vino v prelepi dvorani s pogledom na vinograde. Po degustaciji smo se 50 metrov stran še okrepčali na domačiji Marof. Pozno kosilo se je zavleklo v večerjo. Večer sta nam popestrila mladoporočenca s svojima družinama na poročni večerji, saj so sedeli z nami v isti sobi. Poveljnik iz PGD Martinjak nam je dal intonacijo, da smo jim lepo zapeli, da sta lahko zaplesala. Odhod domov je bil težak pa vendar smo se malo pred polnočjo srečno vrnili.

Tisti operativni člani in pripravniki, ki se letos niste udeležili strokovne ekskurzije pa upam, da se je boste drugo leto. Sklenili smo da gremo drugo leto  na JV.  V letu 2019  praznujemo 150 let gasilstva, zato najverjetneje proti Metliki, kjer je bilo ustanovljeno prvo društvo in v tamkajšnjem muzeju se nahaja naša  brizgalana.

                                                                                     Predsednica PGD Grahovo
                                                                                               Mojca Intihar